Kod QR

Layari Laman Web Rasmi Perbendaharaan Negeri Kelantan dalam versi mudah alih
dengan mengimbas kod QR daripada telefon pintar atau tablet anda.
QR Code
Panduan :

Anda hanya perlu:
 1. Memuat turun dan lakukan instalasi aplikasi QR Reader yang bersesuaian dengan telefon pintar atau tablet anda
 2. Pilih dan aktifkan aplikasi QR Reader dan kemudian imbas Kod QR di atas dengan menggunakan kamera daripada telefon pintar atau tablet anda
 3. Anda akan terus dibawa ke Laman Web Rasmi Perbendaharaan Negeri Kelantan versi mudah alih
Turquoise Default Salmon Blue
Arkib Buletin

Arkib Buletin (166)

Satu Mesyuarat Integrasi 1SPEKS Khusus Untuk Agensi Negeri (Zon Pantai Timur) telah diadakan pada 28 Safar 1438H bersamaan 28 November 2016 bertempat di Bilik Gerakan Negeri, Kompleks Kota Darulnaim yang dihadiri oleh wakil agensi Kerajaan Negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang.

Mesyuarat Integrasi 1SPEKSMesyuarat Integrasi 1SPEKS Mesyuarat Integrasi 1SPEKS

[ Lihat Album Mesyuarat Integrasi 1SPEKS ]

 

Satu Entrance Conferance Pengauditan Pengurusan Kewangan Berdasarkan Indeks Akauntabiliti telah diadakan pada 22 Safar 1438H bersamaan 22 November 2016 bertempat di Bilik Mesyuarat Utama, Perbendaharaan Negeri Kelantan.

Entrance ConferanceEntrance Conferance Entrance Conferance

[ Lihat Album Taklimat Entrance Conferance ]

Khamis, 13 Oktober 2016 09:45

Taklimat Sempena Lawatan PTN Lantikan 2016

Written by

Taklimat Sempena Lawatan Pegawai Tadbir Negeri Lantikan Baharu Tahun 2016 telah diadakan pada 11 Muharram 1438H bersamaan 12 Oktober 2016 bertempat di Bilik Mesyuarat Utama, Perbendaharaan Negeri Kelantan.

Taklimat Sempena Lawatan PTNTaklimat Sempena Lawatan PTN Taklimat Sempena Lawatan PTN

[ Lihat Album Taklimat Sempena Lawatan PTN ]

 

Satu Majlis Perhimpunan Warga Perbendaharaan Negeri Kelantan Kali Ke-3 Tahun 2016 dan Majlis Meraikan Jasa Sumbangan Pegawai Yang Bersara/Bertukar telah diadakan pada 29 Zulkaedah 1437H bersamaan 01 September 2016 bertempat di Bilik Mesyuarat Utama, Perbendaharaan Negeri Kelantan. Dalam majlis itu, Timbalan Pegawai Kewangan Negeri merangkap Yang Dipertua Kelab Sukan dan Kebajikan Perbendaharaan Negeri Kelantan (SUKAT) meraikan kehadiran pegawai yang bersara dan bertukar. Yang Berhormat Dato' Pegawai Kewangan Negeri juga mengucapkan terima kasih kepada pegawai yang bersara dan bertukar di atas sumbangan yang diberikan sepanjang tempoh perkhidmatan di Perbendaharaan Negeri.

Dalam majlis tersebut, beberapa acara telah diadakan:

 1. Penyampaian Cenderahati Kenangan Kepada Pegawai Yang Bersara/Bertukar:
  • Puan Hamidah Binti Hashim, Bersara pada 01 Ogos 2016.
  • Puan Melah Binti Mohamad. Bersara pada 31 Ogos 2016.
  • Encik Mohd Rosdi Bin Mohamood. Bersara pada 03 September 2016.
  • Puan Zurita Binti Ishak. Bertukar ke Unit Perancang Ekonomi Negeri, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan.
 2. Penyampaian Anugerah Warga Contoh Suku Tahun Pertama 2016 - Puan Hamidah Binti Hashim
 3. Penyampaian Anugerah Warga Contoh Suku Tahun Kedua 2016 - Puan Nik Hamidah Binti Nik Ismail
 4. Anugerah Khas Sempena Pengiktirafan Penyertaan Program-Program Rasmi Kerajaan - Encik Ahmad Zamakhsyari Bin Zainuddin
 5. Penampilan Terbaik Sempena Majlis Sambutan Hari Raya 2016
  • Lelaki - Encik Ahmad Zamakhsyari Bin Zainuddin
  • Perempuan - Puan Aidora Binti Daud
 6. Penyampaian Sijil Simpanan Premium BSN Kepada Warga Yang Menyambut Hari Lahir Pada Bulan Mei, Jun, Julai dan Ogos 2016.
 7. Acara Pemotongan Kek Hari Jadi

Majlis ditangguhkan dan bersambung dengan Majlis Makan Tengahari Kesyukuran Yang Berhormat Dato' Pegawai Kewangan Negeri di FZ Cafe, Lembah Sireh, Kota Bharu.

Majlis Perhimpunan WargaMajlis Perhimpunan Warga Majlis Perhimpunan Warga

[ Majlis Perhimpunan Warga Perbendaharaan ]

[ Majlis Makan Tengahari Kesyukuran ]

Khamis, 01 September 2016 08:17

Perbarisan Sempena Sambutan Hari Kebangsaan

Written by

Acara Perbarisan Sempena Hari Kebangsaan Yang Ke-59 Tahun 2016 Peringkat Negeri Kelantan telah diadakan pada 28 Zulkaedah 1437H bersamaan 31 Ogos 2016 bertempat di Stadium Mini Majlis Daerah Ketereh yang turut dihadiri oleh Kontinjen Perbendaharaan Negeri Kelantan. Dalam acara perbarisan tersebut, Kontinjen Perbendaharaan Negeri Kelantan telah mendapat tempat ketiga dalam kategori Kontinjen Terbaik.

Perbarisan Sempena Hari Kebangsaan Yang Ke-59Perbarisan Sempena Hari Kebangsaan Yang Ke-59 Perbarisan Sempena Hari Kebangsaan Yang Ke-59

[ Lihat Album Perbarisan Sempena Hari Kebangsaan ]

Khamis, 18 Ogos 2016 08:37

Majlis Pelancaran Kibar Jalur Gemilang

Written by

Satu Majlis Pelancaran Kibar Jalur Gemilang Sempena Sambutan Hari Kebangsaan 2016 Peringkat Negeri Kelantan telah diadakan pada 13 Zulkaedah 1437H bersamaan 16 Ogos 2016 bertempat di Dataran Stadium Muhammad Ke IV, Kota Bharu yang turut dihadiri oleh Kontinjen Perbendaharaan Negeri Kelantan. Majlis telah disempurnakan oleh Yang Amat Berhormat Ustaz Dato' Menteri Besar Kelantan.

Majlis Pelancaran Kibar Jalur GemilangMajlis Pelancaran Kibar Jalur Gemilang Majlis Pelancaran Kibar Jalur Gemilang

[ Lihat Album Majlis Pelancaran Kibar Jalur Gemilang ]

 

 

 

Khamis, 04 Ogos 2016 08:46

Majlis Jamuan Hari Raya 'Idil Fitri 1437H

Written by

Satu Majlis Jamuan Hari Raya 'Idil Fitri Perbendaharaan Negeri Kelantan telah diadakan pada 27 Syawal 1437H bersamaan 01 Ogos 2016 bertempat di ruang legar tingkat 1, Perbendaharaan Negeri Kelantan.

Jamuan Idil Fitri 1437H Jamuan Idil Fitri 1437H Jamuan Idil Fitri 1437H

[ Lihat Album Majlis Jamuan Hari Raya 'Idil Fitri ]

 

 

Satu lawatan Inspektorat Anugerah Khas Keselamatan Perlindungan daripada Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia, Jabatan Perdana Menteri telah diadakan pada 23 Syaaban 1437H bersamaan 30 Mei 2016 bertempat di Perbendaharaan Negeri Kelantan.

Inspektorat Keselamatan Inspektorat Keselamatan Inspektorat Keselamatan

[ Lihat Album Lawatan Inspektorat Anugerah Khas Keselamatan Perlindungan ]

 

Exit Conference Penyata Kewangan Kerajaan Negeri Kelantan Tahun 2015 telah diadakan pada 22 Syaaban 1437H bersamaan 29 Mei 2016 bertempat di Bilik Gerakan Negeri, Kompleks Kota Darulnaim. Dalam mesyuarat tersebut, Yang Amat Berbahagia Tan Sri Dato' Setia Haji Ambrin Bin Buang, Ketua Audit Negara telah menyampaikan Sijil Bersih Penyata Kewangan Tahun 2015 kepada Yang Berhormat Dato' Haji Nik Kazim Bin Haji Nik Yusoff, Pegawai Kewangan Negeri Kelantan.

Exit Conference Exit Conference Exit Conference

[ Lihat Album Exit Conference ]

 

Perbendaharaan Negeri Kelantan dengan kerjasama Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pejabat Setiausaha kerajaan Negeri Kelantan telah mengadakan Kursus Asas Perakaunan Akruan dan Pengenalan Kepada Malaysia Public Sector Accounting Standard (MPSAS) pada 03 Syaaban 1437H bersamaan 10 Mei 2016 bermula jam 08.00 pagi hingga 04.30 petang bertempat di Dewan Bunga Teratai, Kompleks Kota Darulnaim.

Kursus Asas Perakaunan Akruan Kursus Asas Perakaunan Akruan Kursus Asas Perakaunan Akruan

[ Lihat Album kursus Asas Perakaunan Akruan ]

 

Halaman 1 dari 12

Dasar Keselamatan

Perlindungan Data

Teknologi terkini termasuk penyulitan data adalah digunakan untuk melindungi data yang dikemukakan dan pematuhan kepada standard keselamatan yang ketat adalah terpakai untuk menghalang capaian yang tidak dibenarkan.

Keselamatan Storan

Semua storan elektronik dan penghantaran data peribadi akan dilindungi dan disimpan dengan menggunakan teknologi keselamatan yang sesuai.

Capaian

Laman web PKN (www.pkn.kelantan.gov.my) sesuai dilayari dengan menggunakan perisian Mozilla Firefox, Internet Exlorer atau Chrome versi terkini, atau mana-mana perisian pelayan web yang setara dengannya. Sekiranya anda menggunakan perisian pelayan web terdahulu, sebahagian paparan tidak dapat dilakukan dengan sempurna. Pelayar web mestilah menyokong penggunaan JavaScript, Cascading Style Sheet, warna, format teks dan fungsi-fungsi asas yang lain. Penggunaan resolusi 1024 pixels x 800 pixels adalah digalakkan.

Maklumbalas

Kami amat mengalu-alukan maklumbalas/pertanyaan/cadangan anda. Sekiranya maklumat yang terperinci diperlukan tidak terdapat di dalam laman web ini, keperluan anda akan dimajukan kepada pihak yang berkaitan.

Dasar Privasi

Privasi Anda

Perbendaharaan Negeri Kelantan ("PKN", ”kami”) faham bahawa Dasar Privasi merupakan perkara penting dan memandang serius ke atas privasi anda. Sehubungan dengan itu, ruangan ini akan memberikan informasi lebih lanjut mengenai dasar privasi kami. Kami sentiasa mengemaskini polisi ini dan mengalu-alukan sebarang cadangan atau persoalan berkaitan dengan dasar privasi Laman Web PKN ini dan boleh dialamatkan terus kepada:

Blok 4 Kompleks Kota Darulnaim
15503 Kota Bharu
Kelantan Darul Naim
E-mel: treasury[at]kelantan.gov.my

Rangkuman

Menerangkan cara pengendalian maklumat kenal pasti diri yang dikumpulkan apabila pengunjung berada di Laman Web PKN, dan apabila anda menggunakan perkhidmatan yang disediakan. Dasar ini juga merangkumi pengendalian maklumat kenal pasti diri yang mungkin dikongsi bersama dengan agensi awam lain untuk membantu penyediaan perkhidmatan yang lebih berkesan dan efektif.

Perkongsian dan Pendedahan Maklumat

Pihak kami tidak akan menyebarkan maklumat kenal pasti pengunjung kepada mana-mana pihak atau agensi awam. Pihak kami akan berkongsi maklumat kenal pasti diri kepada mana-mana pihak atau agensi awam apabila;

 • Mendapat kebenaran berbuat demikian.
 • Dikehendaki berbuat demikian atas perintah mahkamah atau proses undang-undang; atau
 • Pihak PKN mendapati tindakan pengunjung/pengguna portal melanggar mana-mana garis panduan penggunaan, peraturan atau terma dan syarat berkenaan yang lain dan/atau tambahan, atau syarat-syarat perkhidmatan khusus.

Cookie

Cookie ialah sejumlah kecil data, yang selalunya mengandungi pengenal pasti unik tanpa nama, yang dikirimkan ke penyemak imbas anda daripada komputer sesuatu tapak web dan disimpan dalam careka keras komputer anda.

Setiap tapak web boleh mengirimkan cookienya sendiri kepada penyemak imbas anda jika pilihan utama penyemak imbas anda membenarkannya, tetapi (untuk melindungi privasi anda) penyemak imbas anda hanya membenarkan sesuatu tapak web untuk mengakses cookie yang telah dikirimkan oleh tapak web tersebut kepada anda, bukannya cookie yang dikirimkan kepada anda oleh tapak lain.

Laman Web PKN menggunakan cookie sendiri untuk beberapa tujuan:

 • Mengakses maklumat pengunjung bagi memberikan paparan dan rekabentuk portal yang lebih sesuai.
 • Menganggar dan melaporkan jumlah saiz dan lalu lintas khalayak.
 • Menjalankan penyelidikan untuk memperbaiki kandungan dan perkhidmatan Laman Web PKN.

Pautan kepada Laman Web yang Lain

Laman web ini mempunyai pautan ke laman web/portal lain. Dasar privasi ini hanya terpakai untuk laman web ini sahaja. Perlu diingatkan bahawa laman web/portal yang terdapat dalam pautan mungkin mempunyai dasar privasi yang berbeza dan pengunjung dinasihatkan supaya meneliti dan memahami dasar privasi bagi setiap laman web/portal yang dilayari.

Pindaan Dasar

Sekiranya dasar privasi ini dipinda, pindaan akan dikemas kini di halaman ini. Dengan sering melayari halaman ini, anda akan dikemas kini dengan maklumat yang dikumpul, cara ia digunakan dan dalam keadaan tertentu, bagaimana maklumat dikongsi bersama pihak yang lain.

Penafian

Kerajaan Negeri Kelantan dan Perbendaharaan Negeri Kelantan (”PKN”, “kami”) adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada, ataupun syarikat yang disyorkan oleh PKN.

Maklumat yang dikumpulkan adalah bagi tujuan rujukan umum sahaja. Ini tidaklah bermakna suatu pernyataan yang mengatakan anda tidak akan menemui sebarang maklumat tepat di Laman Web PKN, ia hanyalah untuk menyatakan PKN TIDAK menjamin, di dalam sebarang keadaan, kesahihan maklumat di sini. Maklumat/bahan/artikel tersebut berkemungkinan telah pun diubah semula beberapa ketika sebelum anda membacanya.

Kami sentiasa berusaha untuk menerbitkan maklumat/bahan/artikel yang lebih diyakini dengan setepat dan secepat mungkin, namun ia tetap masih tanpa jaminan. PKN tidak membuat apa-apa pernyataan atau waranti berkenaan dengan laman web dan maklumat dan bahan terkandung dalam laman web dan tidak akan bertanggungjawab sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak langsung, yang berkaitan atau khusus, turutan , termasuk tetapi tidak terhad kepada kerugian berbentuk kehilangan keuntungan, kepercayaan atau kerugian tak ketara yang lain.

Bahasa Lain

Laman web di dalam Bahasa Arab, Cina, Hindi dan Thai telah dijana secara automatik menggunakan aplikasi Translator. Sehubungan dengan itu, bahasa dan kandungan web tersebut adalah tidak 100% tepat dan kemungkinan membawa maksud yang berbeza dari isi kandungan yang sebenar. Pengunaan maklumat dari web tersebut adalah di atas tanggungan pengguna.

myqr

Kod QR

Layari Laman Web Rasmi Perbendaharaan Negeri Kelantan dalam versi mudah alih
dengan mengimbas kod QR daripada telefon pintar atau tablet anda.
QR Code
Panduan :

Anda hanya perlu:
 1. Memuat turun dan lakukan instalasi aplikasi QR Reader yang bersesuaian dengan telefon pintar atau tablet anda
 2. Pilih dan aktifkan aplikasi QR Reader dan kemudian imbas Kod QR di atas dengan menggunakan kamera daripada telefon pintar atau tablet anda
 3. Anda akan terus dibawa ke Laman Web Rasmi Perbendaharaan Negeri Kelantan versi mudah alih